Konecranes Abp:s nomineringskommittés förslag till styrelsesammansättning och kompensation

Stock exchange releases

Förslag till styrelsesammansättning

Konecranes Abp:s nomineringskommitté föreslår för ordinarie bolagsstämman 28.3.2019 att antalet medlemmar i styrelsen fastställs till åtta (8).

Styrelsens nomineringskommitté föreslår att de nuvarande styrelseledamöterna Ole Johansson, Janina Kugel, Bertel Langenskiöld, Ulf Liljedahl, Per Vegard Nerseth, Anders Nielsen, Päivi Rekonen och Christoph Vitzthum återväljas för en mandatperiod som utgår vid utgången av 2020 års ordinarie bolagsstämma.

Förutsatt att styrelseledamöterna väljs enligt det som föreslagits är deras avsikt att utse Christoph Vitzthum till styrelseordförande och Ole Johansson till viceordförande.

Kandidaterna och en utvärdering av deras oberoende presenteras på bolagets internetsidor www.konecranes.com. Samtliga kandidater har gett sitt samtycke till valet.

Alla kandidaterna anses vara oberoende av bolaget och, med undantag för Ole Johansson, bolagets betydande aktieägare. Ole Johansson anses vara beroende av bolagets betydande aktieägare på grund av hans nuvarande ställning som styrelseordförande för Hartwall Capital Oy Ab.

Styrelsens kompensation

Styrelsens nomineringskommitté föreslår för bolagsstämman att till de styrelse­ledamöter som väljs för den mandatperiod som utgår vid utgången av 2020 års ordinarie bolagsstämma betalas oförändrade årsarvoden enligt följande: styrelseordförandes årsarvode är 140 000 euro, styrelsens viceordförandes årsarvode är 100 000 euro och annan styrelseledamots årsarvode är 70 000 euro. Om en styrelseledamots mandatperiod utgår före utgången av 2020 års ordinarie bolagsstämma, är han eller hon berättigad till en proportionell andel av årsarvodet beräknat på basis av hans eller hennes verkliga mandatperiod.


Ytterligare föreslår nomineringskommittén att 50 procent av årsarvodet utbetalas i Konecranes aktier som förvärvas till förmån för styrelseledamöterna från marknaden till ett pris som fastställs i offentlig handel. Aktier som överlåts som utbetalning av arvodet ska förvärvas i enlighet med ett program för handel som upprättas av bolaget.  Bolaget ska betala transaktionskostnaderna och överlåtelseskatten i samband med förvärv eller överlåtelse av aktier som används till utbetalningen av arvodet. Skulle det inte vara möjligt att utbetala arvodet i aktier på grund av rättsliga eller andra författningsmässiga begränsningar eller ett annat av bolaget eller en styrelseledamot beroende skäl, betalas arvodet i pengar.

Styrelseordföranden, styrelsens viceordförande samt övriga styrelseledamöter är ytterligare berättigade till 1 500 euro i mötesarvode för varje styrelsekommittémöte de deltar i. Ordföranden för styrelsens revisionskommitté är dock berättigad till 3 000 euro i mötesarvode för varje revisionskommittémöte han eller hon deltar i. Personer anställda av bolaget är ej berättigade till styrelsearvode. Resekostnader ersätts mot kvitto.



KONECRANES ABP

Eero Tuulos
Direktör för investerarrelationer

YTTERLIGARE INFORMATION
Christoph Vitzthum, styrelseordförande, ringbud tfn.
+358 20 427 2960


Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning av alla fabrikat. År 2017 omsatte koncernen 3 136 miljoner euro. Koncernen har 16 400 anställda på 600 platser i 50 länder. Konecranes aktier är noterade på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR).



DISTRIBUTION
Nasdaq Helsinki
Allmänna medier

www.konecranes.com