Konecranes går in på nytt teknologiområde med AGV-fordon med litiumjon-batteri

Corporate press releases

Konecranes, som är en pionjär och teknologisk innovator inom terminalautomation, har mottagit en beställning från Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) i Tyskland. I beställningen ingår 25 Konecranes Gottwald AGV-fordon (automated guided vehicle) med litiumjon-batterier som kommer att levereras till Container Terminal Altenwerder (CTA). Beställningen bokfördes i första kvartalet 2017.

Maskinerna levereras under våren 2018 tillsammans med sex helautomatiska snabbladdare, vilket utgör ett nytt kapitel för AGV-tekniken för både Konecranes och HHLA.

Mika Mahlberg, Konecranes direktör för affärsområdet Hamnlösningar är nöjd med detta fortsatta samarbete med HHLA inom innovation: ”Beställningen är viktig i flera avseenden. Den betyder en kontinuitet i affärsförhållandena och i den tekniska utvecklingen. Den betonar samtidigt HHLA:s ledande roll med avseende på framtiden inom terminalautomation.”

Jens Hansen, styrelsemedlem och VD för HHLA: ”Vår CTA är redan nu långt automatiserad och visar vägen för containerhantering i framtiden, och Konecranes AGV-teknik utgör ett stort bidrag till detta. Genom att ta i bruk litiumjon-batterier i drivtekniken fortsätter vi att utvecklas konsekvent med avseende på effektiv och hållbar containerhantering.”

HHLA och Konecranes har varit teknikpartners i flera år. De första AGV-fordonen levererades till Hamburg 2001. Dessa var diesel-hydraulik-drivna. År 2006 efterföljdes de av AGV-fordon med diesel-elektrisk drivlina och 2011 levererades AGV-fordon med blyackumulatorer. Vid den tidpunkten var dessa de första batteridrivna AGV-fordonen på marknaden. I dag har totalt nästan 100 AGV-fordon levererats till CTA.

Konecranes batteridrivna AGV-fordon har nu etablerat sin plats i pålitliga maskinparker i automatiserade terminaler i Europa och USA. Cirka 200 av de cirka 650 maskiner som levererats sedan 1991 är försedda med batteridrift. Terminaloperatörerna gynnas av drivlinans höga effektivitet som kombineras med en särskilt låg energiförbrukning. Bullerutsläppen har också minskat avsevärt och avgasutsläppen har eliminerats helt från terminalerna. Eftersom teknologin är enklare än vid diesel-hydraulisk eller diesel-elektrisk drift, har också underhållskostnaderna minskat betydligt.

Klaus Peter Hoffman, direktör, integration, Hamnlösningar, Konecranes: ”Batteritekniken för AGV-fordon som används i terminaler har utvecklats snabbt, speciellt under de tre senaste åren. Som teknologisk ledare inom AGV-fordon utnyttjar Konecranes denna dynamiska utveckling för kundernas bästa. Med litiumjon-batterierna kan vi nu erbjuda terminaloperatörer ett batteri med större effektivitet och lägre vikt och upp till tre gånger fler laddningscykler än med blyackumulatorer. Eftersom litiumjon-batterierna kan laddas cirka fyra gånger snabbare är det också möjligt att ladda fordonet med en automatisk snabbladdare. Det betyder att elektrifieringen av befintliga AGV-terminaler kan skötas utan någon större investering i infrastrukturen. Med denna innovation tar vi åter ett stort steg framåt med AGV-tekniken gällande kostnadseffektivitet, samt visar att vi fortsättningsvis är en föregångare på denna marknad som utvecklas snabbt.”

Mer information:
Klaus Peter Hoffman, direktör, integration, Hamnlösningar, Konecranes:
E-post: [email protected] eller tfn: +49 211 7102 4150

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, direktör, investerarrelationer, Konecranes
E-post: [email protected] eller tfn: +358 20 427 2050

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning av alla fabrikat. År 2016 omsatte koncernen (jämförbart sammanslaget bolag) 3 278 MEUR. Koncernen har 17 000 anställda på 600 platser i 50 länder. Konecranes A-aktier är noterade på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR).