En ny mobilkran för både utomhus- och inomhusanvändning

Corporate press releases

Konecranes har monterat sin populära elektriska CXT traverskran på en stålram och två vanliga ISO transportcontainrar och skapat en kraftfull, flexibel och fullständigt mobil industrikran.

”Det här är ett enastående tillfälle för våra kunder att förbättra effektiviteten och säkerheten i lyftverksamheten ute på fältet. Den nya produktkategorin ger samma kvalitet och säkerhet i lyftarbeten ute på fältet som i fabriken”, säger Olli Kuismanen, General Manager, Konecranes Business Factory.

CXT Explorer är en standard industrikran som går att flytta nästan vart som helst. Poängen är kranens patenterade konstruktion: den kan sättas ihop i lyftklart skick på bara några timmar. Den har en lyfthöjd på 5 meter och en spännvidd på 5 meter, så det finns gott om utrymme för de flesta lyftbehov. Den kompakta storleken gör den också lätt att transportera. När jobbet är gjort går det snabbt att nedmontera kranen, och transportcontainrarna som utgör kranens bas fungerar som lagringsplats för krankomponenter, verktyg, utrustning och reservdelar.

Säker, praktisk och anpassningsbar

Ibland behöver man en industrikran bara under en kort period på ett ställe. En typisk kortvarig användning är fordonsunderhåll på platser där en fast traverskran skulle bli alltför dyr, ta för lång tid att installera och kräva en omfattande ombyggnad av arbetsutrymmet runt omkring. Ibland går det inte att installera en kran över huvud taget, eftersom det inte finns elektricitet eller inte ens en byggnad. Vid långvarig användning är kranen en kostnadseffektiv investering.

För att göra industrikranen mobil monterades Konecranes CXT-kran på en ny konstruktion. Men CXT Explorer är mer kompakt och flexibel: det enda användaren behöver är tillräckligt med utrymme för två ISO transportcontainrar och plats att nå dem, så får man en komplett underhållsverkstad, monteringsstation eller logistikcentral. Utomhus är det lätt att anpassa kranen till olika miljöer, inklusive platser med liten eller ingen infrastruktur, och den kan köras på generator om det saknas elektricitet. Den är utrustad med specialegenskaper som gör att den kan användas i extrema väderförhållanden och svår terräng. Hela kranområdet kan täckas med ett speciellt tält som skyddar användarna mot väder och vind. Kranarna kan också kopplas ihop till ett längre system.

Säkerhet, pålitlighet och produktivitet är kärnan i varje Konecranes kran och CXT Explorer är inget undantag. Eftersom den starka och breda containerbasen ger ett fullständigt stöd och kranen manövreras från marken är den stabilare än en vanlig mobilkran. Typiska vertikala lyft hjälper till att upprätthålla säkerheten, med mindre risk för skador eller kollision. Kranen kan användas av alla som har tillstånd att använda industrikranar. Alla komponenter är tillverkade speciellt för kranar och kräver färre reparationer. Tanken bakom CXT Explorer är att bygga in alla fördelar med en vanlig industrikran i en helt mobil enhet. Även när kranen används på avlägsna platser ger Konecranes jourservice för att hålla kranen i drift och minimera driftstopp.

”Till en kostnad som motsvarar knappt två månaders hyra av en mobilkran kan kunderna köpa en fullt utrustad kran som är lätt att flytta och som kan användas av vem som helst som är utbildad på att köra traverskran. Genom att använda CXT för vi ut tillförlitligheten och kostnadsnivån i en massvolymprodukt till ett helt nytt marknadssegment. Vi har använt CXT-tekniken i hundratusentals enheter under dess livstid och har service och reservdelar tillgängliga globalt”, tillägger Kuismanen.

Hur går det till? Gå till YouTube och sök på ”CXT Explorer"

Mer information:
Press
Olli Kuismanen, General Manager, Business Factory, Konecranes
E-post: [email protected] eller tfn +358 40 766 5678

Detta pressmeddelande med nedladdningsbar bild kan hämtas på vår webbplats www.konecranes.com.

För mer intressant läsning om Konecranes, besök wayup.konecranes.com.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2015 omsatte koncernen 2 126 MEUR. Koncernen har 11 900 anställda på 600 platser i 48 länder. Konecranes är noterat på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR1V).