Konecranes levererar eldrivna RTG- och RMG-kranar till Luka Koper i Slovenien

Corporate press releases

Terminaloperatören Luka Koper d.d. i Slovenien har beställt sju eldrivna gummihjulsportalkranar (RTG-kranar) med kabeltrumma och två spårbundna RMG-kranar av Konecranes. Luka Koper är Konecranes kund sedan mer än 10 år tillbaka. I Koper hamnen finns redan Konecranes bulklossare, RTG-kranar, STS-kranar och reachstackers. När de nyligen beställda kranarna är levererade i slutet av 2016, kommer det att finnas 20 Konecranes RTG-kranar i hamnen.

Hamnen Koper grundades 1957. Den har vuxit stadigt under åren och består nu av 12 specialiserade terminaler med ungefär 1 000 anställda. Med en kapacitet på 674,033 TEU år 2014 är hamnens containerterminal ledande i Adriatiska havet. Luka Koper är listat på börsen i Ljubljana.

Terminalens nuvarande Konecranes RTG- och STS-kranar är mycket populära bland hamnens kranförare. Enligt en av förarna, Mitja Čikovin, är Konecranes RTG-kranen hans favorit: “Den har de bästa kamerorna och den är roligast att köra”, säger han.

“Den här beställningen visar att vi har ett starkt affärsförhållande med Luka Koper - det har varat under 10 år och fortsätter. Deras beslut att köpa vår spårbundna RMG-kran är ytterligare ett bevis på tillförlitlighet till vår teknologi och vårt stöd. Luka Koper är en mycket miljömedveten organisation: bolaget var en av finalisterna i European Sea Ports tävlingen om den mest miljövänliga europeiska hamnen 2014. Koper är också en respekterad arbetsgivare i Slovenien. Företaget kommer att fortsätta vara föregångare inom ekoeffektivitet och vi ser framemot att hjälpa dem”, säger Antti Halonen, Konecranes försäljningschef, Hamnkranar.

De eldrivna RTG- och RMG-kranarna kommer att utrustas med Konecranes Active Load Control styrsystem, ett integrerat system för antisvaj och finpositionering som ger maximal produktivitet i containerhanteringen. RTG-kranarna kommer också att ha funktioner som speciellt stöder kranföraren. Dessa är t.ex. Auto-positioning som håller kranen på en rak, förprogrammerad körrutt, och Auto-stop som automatiskt stannar kranen på rätt position för containern eller containerplatsen.

”Konecranes har regelbundet visat sig vara mycket mer än en leverantör av terminalutrustning för vårt företag, Koper hamn. De är alltid proaktiva och lyssnar på våra behov. De hjälper oss hitta de mest lämpliga teknologierna för vår miljö och terminal. De nyligen beställda eldrivna RTG-kranarna är endast ett exempel på nivån av vårt partnerskap, där många tekniska saker måste beaktas och till och med utvecklas tillsammans. Vi ser verkligen fram emot framtida utveckling och gemensamma projekt”, säger Marko Babič, containerterminalens Direktör.

Ytterligare information:
Press:
Antti Halonen, försäljningschef, Hamnkranar, Konecranes
E-post:
[email protected] eller tfn +358 20 427 2678

Investerare och analytiker:

Miikka Kinnunen, direktör, Investerarrelationer, Konecranes
E-post:
[email protected] eller tfn +358 20 427 2050

För mera intressanta artiklar om Konecranes, vänligen se wayup.konecranes.com.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2014 omsatte koncernen 2 011 MEUR. Koncernen har 12 000 anställda på 600 platser i 48 länder. Konecranes är noterat på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR1V).