Konecranes fick historisk beställning på automatiserat RTG-system av indonesisk containerterminaloperatör

Corporate press releases

Konecranes har skrivit under ett avtal om att leverera ett automatiserat RTG-kransystem (ARTG) till statsägda terminaloperatören PT Pelabuhan Indonesia III (Persero), (“Pelindo III”), i Indonesien. Detta kommer att vara världens första kommersiellt operativa automatiserade RTG-system. I beställningen ingår 11 ARTG-kranar, stationer för fjärrstyrning (ROS) och infrastruktur för automatisering av containergården, så som intelligenta portar till containerstaplarna. Kranarna levereras år 2015. Partnera har kommit överens om att inte offentliggöra beställningens värde.

Indonesiska staten bygger ett landsomfattande frakttransportsystem för att förbättra transporten av gods genom landets vidsträckta vattenleder. Som en del av detta program kommer Pelindo III att utvidga sin terminal Petikemas Semarang (TPKS) i Semarang, centrala Java.

TPKS är Pelindo III:s andra största containerterminal och har en kapacitet på 500 000 TEU. Ungefär 70 % av containertrafiken är internationellt fraktgods. När ARTG-systemet är i användning kommer det att märkbart öka terminalens containerhanteringskapacitet enligt rederiernas behov.

“Jag är mycket glad över att Pelindo III visar detta förtroende för vår automationsteknologi för RTG-kranar och för vårt kunnande inom projektleverans. Med Konecranes ARTG-systemet installerat och i drift i TPKS, kommer Indonesien var på god väg att uppfylla sina ambitioner om frakttransporten. Denna beställning är ytterligare ett bevis på att Konecranes visar vägen inom automatiseringen av containergårdar. Konecranes är idag det enda företaget som kan erbjuda ett automatiserat RTG-system”, säger Janne Eklund, Konecranes försäljningschef, Hamnkranar.

Husein Latief, Director, Commercial and Business Development, Pelindo III, säger: “Våra rederikunder kräver framför allt tillförlitlig och förutsägbar containerhantering och med Konecranes ARTG-systemet kommer vi att kunna erbjuda dem detta. Vi kommer också att kunna effektivera våra interna processer. Konecranes är vår utrustningsleverantör för andra viktiga containerterminalprojekt i Indonesien, och vi ser fördelar i att fortsätta och fördjupa vårt samarbete – inte minst inom servicestöd för vår verksamhet.” 

Konecranes ARTG-systemet kommer att erbjuda TPKS ett oavbrutet och säkert containerflöde. Systemet består av följande:

• Helektriska Konecranes RTG-kranar med 16 hjul och Active Load Control-system och GPS Autosteering
• Stationer för fjärrövervakning (ROS)
• Vägledningssystem för lastbilar
• Intelligenta portar för containerstaplarna
• Användargränssnitt för olika slags containergårdsinfrastruktur
• Automationsmjukvara: driftssystem för fjärrövervakningsstation, IT-arkitektur med användargränssnitt till terminalens operativa system (TOS)
• TRUCONNECT® fjärrövervakningstjänster vilka ger kunden tillgång till Konecranes globala närverk av kranexperter i realtid.

För ytterligare information om Konecranes ARTG-teknologin finns på vår webbsida www.konecranes.com/artg.

Konecranes huvudkontor i Indonesien finns i Jakarta, och filialer finns i Makkasar, Surabaya, Batam, Pekanbaru, Medan och Balikpapan. Konecranes erbjuder service till nästan 300 indonesiska kunder från olika kundsegment så som papper, stål, gruvor och hamnar. I Konecranes produktutbud för regionen ingår också industrikranar av olika storlekar, samt lyfttruckar.

Ytterligare information
Press
Tuomas Saastamoinen, Försäljnings- och marknadsföringsdirektör, Hamnkranar, Konecranes
E-post: [email protected] eller tfn +358 20 427 2662

Investerare och analytiker
Miikka Kinnunen, Direktör, Investerarrelationer, Konecranes
E-post: [email protected] eller tfn +358 20 427 2050

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2013 omsatte koncernen 2 100 MEUR. Koncernen har 11 800 anställda på 600 platser i 48 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).