Konecranes fick beställning på kranmoderniseringsprojekt från Ignalina kärnkraftverk i Litauen

Corporate press releases

Konecranes fick i februari 2014 en viktig beställning från State Enterprise Ignalina Nuclear Power Plant (”INPP) i Litauen. I projektet uppgraderas två existerande kranar för hantering av använt bränsle till Konecranes patenterade SuperSafeTM single-failure-proof-teknologi. Projektet är en del av nedmonteringen av Ignalina kärnkraftverket. Beställningen bokfördes under första kvartalet 2014.

INPP upphörde med energiproduktionen den 31.12.2009 och sedan dess har företagets huvudsakliga uppgift varit att montera ned kärnkraftverket. Bolagets huvudsakliga mål är att effektivt och tryggt stänga kraftverket.

I nedmonteringsprocessen ska använt kärnbränsle flyttas från kraftverket till ett mellanlager. Kranarna kommer att flytta behållare med använt bränsle från en bassäng för använt bränsle så att de kan omflyttas till en annan anläggning.

“Moderniseringen av nuvarande kranar i INPPs bassänglager för använt bränsle är nödvändig för att uppfylla de tekniska förhandsvillkoren i ett av nedmonteringsprojekten. Projektet är speciellt viktigt eftersom single-failure proof systemet kommer att säkerställa en trygg hantering av använt bränsle i enheterna”, säger Darius Janulevicius, Director General, INPP.

“Vi är glada över att Ignalina valde Konecranes till att utföra hela den detaljerade moderniseringen av kranarna för hantering av använt bränsle”, säger Nicholas Bellwood, Konecranes Försäljningsdirektör, Kärnkraftskranar, Europa. “Vi förstod de höga säkerhetskraven som INPP hade för kärnkraftverket och de matchade perfekt med vår SuperSafe single-failure-proof-kranteknologi. Vi förstod också att kunden har viktiga tidtabeller som de måste hålla sig till för att nedmonteringen ska gå enligt planerna, och kranarna utgör en viktig del av nedmonteringsprocessen.”

Projektets tekniska specifikation kräver en ny eldriven lyftvagn med single-failure-proof-teknologi. Lyftvagnen innehåller två single-proof telfrar, av vilka huvudtelfern har en lyftkapacitet på 125 ton och hjälptelfern 20 ton.

Med mer är 50 års erfarenhet av kärnkraftsindustrin har Konecranes ett av de mest erfarna och mångsidiga ingenjörsteamen för materialhantering inom kärnkraftsindustrin. Med egna verktyg utvecklade speciellt för moderniseringsarbeten i kärnkraftsanläggningar, genomförs projekten med högsta prioritet på säkerhet och effektivitet.

 

Ytterligare information:
Steve Waisanen, Ansvarig för affärsenheten Kärnkraftskranar
E-post: [email protected] eller tfn +1-262-821-4055

Miikka Kinnunen, Direktör, Investerarrelationer
E-post: [email protected] eller tfn: +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande finns på vår webbsida www.konecranes.com.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2013 omsatte koncernen 2 100 MEUR. Koncernen har 11 800 anställda på 600 platser i 48 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).