Helsingborgs Hamn är nöjda med världens första Konecranes hybriddrivna reachstacker

Corporate press releases

Konecranes prisbelönta reachstacker med hybriddrift har nu testats i ett år i Helsingborgs Hamn i Sverige. Testmaskinerna har nu blivit en del av hamnens maskinpark på 15 Konecranes reachstacker-maskiner och gaffeltruckar.

Den hybriddrivna reachstackern, SMV 4531 TB5 HLT, lanserades i januari 2013. Maskinen har en diesel-elektrisk hybriddrivlina, ett elektrifierat hydrauliskt lyftsystem och ett elektriskt energilager. Reachstackern med hybriddrift påvisar en minskad bränsleförbrukning på mellan 30 och 50 procent under normal hantering av fullt lastade containrar, jämfört med traditionella reachstacker-maskiner. Under testperioden minskade testmaskinernas koldioxidutsläpp med upp till 80 ton.

Utmärkta resultat
Under testen konstaterade självständiga operatörer att förutom att minska bränslekostnader, svarar maskinen snabbare på förarkommandon och accelerar bättre vilket betyder ökad produktivitet. Maskinens mjukare drift ökar också operatörens komfort vilket gör att operatören inte så lätt blir trött.

“Vi är väldigt nöjda över maskinens prestanda och inte enbart gällande bränsleinbesparing och minskning av koldioxidutsläpp. Maskinens pålitlighet, prestanda och förarkomfort har överträffat våra förväntningar”, säger Mats Fernebrand, Inköpschef, Helsingborgs Hamn.

“Testet i Helsingborg har visat att hybridtekniken sänker både bränsleförbrukning och totalkostnad rejält. Detta är värdefullt för kunder som vill vara företrädare inom ekoeffektiv teknologi, utan att kompromissa på lyftkapacitet”, säger Lars Fredin, Konecranes Direktör för affärsenheten Lyfttruckar.

Arbetet fortsätter
Intresset på den hybriddrivna reachstackern är stort och maskinen erhöll nyligen organisationen FLTAs (Fork Lift Truck Association) pris i miljökategorin. Konecranes har därför beslutat erbjuda serieproducerade reachstacker-maskiner med hybriddrift. Lärdomarna från testen kommer att användas till att ytterligare öka produktiviteten och energieffektiviteten, samtidigt fortsätter ingenjörerna att jobba på att minska miljöutsläpp och buller.

Ytterligare information
Lars Fredin, Direktör, affärsenheten Lyfttruckar
Konecranes Lift Trucks, Markaryd, Sverige
E-post: [email protected] eller tfn +46 76 770 71 00

Patrik Lundbäck, Försäljnings- och marknadsföringsdirektör, Lyfttruckar
Konecranes Lift Trucks, Markaryd, Sweden
E-post: [email protected] eller tfn: +46 70 649 23 22

Mats Fernebrand, Inköpschef, Helsingborgs Hamn
E-post: [email protected] eller tfn +46 70 550 58 40

Detta pressmeddelande med bild finns också på vår webbsida www.konecranes.com

Bildtext:
Världens första reachstacker med hybriddrift i Helsingborgs Hamn.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2013 omsatte koncernen 2 100 MEUR. Koncernen har 11 800 anställda på 600 platser i 48 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).