Konecranes lanserar ny revolutionerande containerkran

Corporate press releases

Konecranes presenterar sin första produkt som utvecklats speciellt för tillväxtmarknaderna – BOXHUNTER containerkranen. Produkten är en helt ny typ av RTG-kran som kommer att ge företaget tillträde till ett nytt marknadssegment. Lanseringen är det första steget i en av Konecranes viktigaste strategier – att utveckla nya mellanmarknadsprodukter speciellt för tillväxtmarknader.

BOXHUNTER-kranen som lanseras idag på TOC Container Supply Chain Asia konferensen i Singapore, är ett resultat av en intensiv produktutvecklingssatsning som lett till en helt ny design av RTG-kranen. Konecranes VD och koncernchef Pekka Lundmark är en av huvudtalarna i konferensen.

Baserat på Konecranes beprövade, industriledande teknologi, är designen av BOXHUNTER-kranen uppbyggd enligt kundernas behov i containerterminaler; kunder som vill ha säker prestanda, men som inte behöver alla högklassiga RTG-kranars egenskaper.

En viktig innovation för en konservativ marknad

Istället för att förenkla designen i en existerande RTG-kran eller göra en rad modifikationer på nuvarande koncept, beslöt Konecranes sig för att utgå från nolläge.

“Vi gjorde det genom att fokusera på kranföraren och det användargränssnitt som vi erbjuder”, säger Mika Mahlberg, Konecranes Direktör för affärsenheten Hamnkranar. “Vår idé var att vända allting upp och ner och ta ner kranföraren dit där containrarna staplas och flyttas, alltså markplan.

“Traditionellt är hytten placerad uppe på en RTG-kran. Det här ger föraren en väldigt bra överblick av containrarna, men med dagens sofistikerade videoteknologi är detta inte mera nödvändigt. Vi beslöt oss också för att flytta ner en stor del av maskineriet som används för att flytta lyftvagnen och för att utföra själva lyftet. Detta förenklar strukturen överlag och gör att maskineriet är lätttillgängligt, vilket är viktigt ur underhållssynvinkel.”

En enklare struktur ger värdefulla inbesparingar i tillverkningskostnaderna. Trots en enklare struktur innehåller BOXHUNTER-kranen avancerad video- och laserteknologi som Konecranes utvecklat för sina högklassiga automatiserade stapelkranar. Videokameror utplacerade på kritiska ställen runt kranen och ett sofistikerat användargränssnitt i hytten ger kranföraren utmärkt synlighet där han behöver det.

Så som alla Konecranes containerkranar, kan BOXHUNTER-kranen utrustas med extra säkerhetsstödjande egenskaper som hjälper kranföraren, såsom t.ex. DGPS-autostyrning. Konecranes TRUCONNECT® Fjärrövervakningsservice finns också att fås för BOXHUNTERn.

Möjligheter i hela världen

Asien är idag till stor del medelpunkten för tillväxt inom containerhanteringsindustrin, och också inom många andra industrier. BOXHUNTER-kranen är konstruerad att uppehålla en stadig prestanda på medelnivå med cirka 15 containerflyttningar per timme. Samtidigt erbjuder kranen hög tillförlitlighet och få driftstopp, vilket utgör kärnan av Konecranes filosofi och varumärke.

“Det finns inte en RTG-kran på marknaden idag som kombinerar denna nivå av innovation, användarerfarenhet och tillförlitlig prestanda. Kunder som köper BOXHUNTER-kranen kan också vara säkra på att den erbjuder samma säkerhet och kvalitet som våra övriga produkter, eftersom vi aldrig kompromissar på dessa”, säger Hannu Oja, Konecranes teknologidirektör för Hamnkranar.

Ytterligare information:
Press
Tuomas Saastamoinen, Försäljnings- och marknadsföringsdirektör, Konecranes
E-post: [email protected] eller tfn +358-40-516 8562

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, Direktör, Investerarrelationer, Konecranes
E-post: [email protected] eller tfn +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande med laddningsbara bilder finns också på vår webbsida www.konecranes.com.

Bildertexter:
Bild 1) Containerhantering är det största produktområdet för Konecranes affärsenhet Hamnkranar. Den nya BOXHUNTER-kranen kommer att utvidga företagets närvaro till ett helt nytt marknadssegment.

Bild 2) BOXHUNTER-kranen kompromissar inte gällande tillförlitlig hanteringskapacitet och ekoeffektivietet, dessutom är den lätt att köra.

Bild 3) Utmärkt synlighet var en prioritet i designen av användargränssnittet. Automationsingenjören Henri Frowein var imponerad när han provkörde BOXHUNTER-kranen efter att ha deltagit I utvecklingsarbetet. ”Man lär sig verkligen lätt och snabbt att köra den”, säger han, “och jag har t.o.m. aldrig kört en RTG-kran i verkligheten tidigare!”

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2013 omsatte koncernen 2 100 MEUR. Koncernen har 11 800 anställda på 600 platser i 48 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).