Konecranes ökar åtgärderna för att förbättra effektivet och minska kostnader

Stock exchange releases

I börsmeddelandet den 19 juni 2013 meddelades preliminärt att Konecranes lönsamhet i den nuvarande utmanande affärsmiljön har varit otillfredsställande. Därtill är den ekonomiska miljön fortfarande osäker och Konecranes kommer att förbereda sig enligt detta. Vi planerar nya åtgärder för att minska vår årliga kostnadsbas med 30 MEUR till och med slutet av 2014, av vilket ungefär två tredjedelar hänför sig till affärsområdet Utrustning och en tredjedel till affärsområdet Service. Dessutom planerar Konecranes nya aktiviteter för att nå besparingar i rörliga kostnader.

De övervägda viktigaste åtgärderna är:

- konsolidering och överföring av produktion mellan fabriker
- optimering och förbättring av produktiviteten i tillverkningsprocesser
- konsolidering och effektivitetsförbättringar inom administration och stödfunktioner
- konsolidering av försäljningsenheter till att täcka större geografiska områden
- förbättring av produktivitet och omstrukturering av olönsamma verksamheter

Den totala omstruktureringskostnaden med kassaflödeseffekt beräknas vara högst 20 MEUR för åren 2013 och 2014. Dessutom räknar vi med att bokföra högst 20 MEUR i omstruktureringskostnader utan kassaflödeseffekt. De övervägda åtgärderna beräknas påverka högst 600 personer genom uppsägningar, permitteringar och förtidspensioneringar. För nuvarande har Konecranes cirka 11 900 anställda.

”Världen förändras snabbt och vi kan inte förvänta oss mycket hjälp från världsekonomin i vår tillväxt. Vi räknar också med att den hårda priskonkurrensen fortsätter. Våra totala kostnader är för höga för vår volymutsikt och vi planerar justera vår kostnadsbas och storleken på vår organisation enligt marknadsrealiteterna. Förutom att minska fasta kostnader, förbereder vi flera initiativ för att rationalisera vår leveranskedja för att sänka våra rörliga kostnader. Det finns också potential för besparingar i kostnader som inte berör personalen, men tyvärr kommer vi inte att kunna undvika en inverkan på personalen”, säger Pekka Lundmark, VD och koncernchef.

“Vi kommer att förbättra vår kostnadseffektivitet, men vi fortsätter också våra tre huvudinitiativ för framtida konkurrenskraft. För det första, introducerar vi nya teknologier som möjliggör att vi i realtid ser konditionen och prestandan på den lyftutrustning och de verktygsmaskiner som vi underhåller. För det andra, utvecklar vi en helt ny produktfamilj huvudsakligen för tillväxtmarknaderna. För det tredje, bygger vi om våra fragmenterade IT system för att skapa realtidssynlighet till kundefterfrågan, fältservicen, leveranskedjan och finansiell data. Alla dessa tre strategiska initiativ kräver nytt kunnande. Därför kommer vår kompetensutveckling att vara av yttersta vikt inom alla områden”, fortsätter han.

Ytterligare information kommer att ges under kostnadsbesparingsprogrammet.


KONECRANES ABP


Miikka Kinnunen
Direktör, Investerarrelationer


YTTERLIGARE INFORMATION
Analytiker och investerare:
Miikka Kinnunen, Direktör, Investerarrelationer, Konecranes Abp,
tfn. +358 20 427 2050

Press:
Mikael Wegmüller, Direktör, Marknadsföring och kommunikation, Konecranes Abp, tfn. +358 20 427 2008



DISTRIBUTION
NASDAQ OMX Helsinki
Media
www.konecranes.com


Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2012 omsatte koncernen 2 170 MEUR. Koncernen har 12 100 anställda på 626 platser i 48 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).