Konecranes och KION Group slutförde framgångsrikt transaktionen om samarbete inom containertrucksverksamheten

Corporate press releases
  • Konecranes blir långsiktig leverantör av containerhanteringstruckar till KION Group-ägda Linde Material Handlings globala distributionsnätverk
  • Konecranes köper valda produkträttigheter till Lindes containerhanteringstruckar och tillverkningen överförs till Konecranes fabriker.
  • Konecranes kommer också att sköta om reservdelshantering och after sales support inom containerhanteringverksamheten i framtiden.
  • Affärsuppgörelsen stärker de båda bolagens kompletta utbud av containerhanteringstruckar

Wiesbaden / Hyvinge / Aschaffenburg / Markaryd, 3 maj 2013 – Konecranes, en världsledande koncern med kundlöftet Lifting BusinessesTM och KION Group, en av de två ledande tillverkarna av tunga truckar, slutförde idag transaktionen om samarbete inom tunga truckar för containerhantering, vilket kommunicerades den 18 februari 2013.

Enligt samarbetsavtalet kommer Konecranes med omedelbar verkan att bli en långsiktig leverantör av containerhanteringstruckar till KION Group-ägda Linde Material Handlings globala distributionsnätverk. Båda bolagen fortsätter att erbjuda ett helt utbud av containertruckar, vilket inkluderar både reachstackers och truckar för hantering av tomma och lastade containrar.

Dessutom köper Konecranes vissa tillgångar inklusive produkträttigheterna för Linde Material Handlings containerhanteringstruckar; köpesumman offentliggörs inte. Inledningsvis kommer Linde Material Handling att fortsätta tillverka containertruckar. Konecranes kommer att använda produkträttigheterna till att ytterligare stärka produktutbudet och kommer slutligen att tillverka alla containerhanteringstruckar vid sina fabriker i Markaryd och Lingang (Shanghai).

Produktstöd och reservdelsbeställningar kommer att överföras under de kommande månaderna. När överföringen är klar, kommer distributörer och kunder att informeras om saken. Målsättningen med överföringsperioden är att säkra kundservicen.

Affärsuppgörelsen kommer att öka den globala konkurrenskraften för bolagens respektive containerhanteringsverksamhet och kommer att förbättra skalfördelarna inom FoU och tillverkning.

”Det strategiska samarbetet med Konecranes, som är en ledande aktör inom containertruckar, är en viktig milstolpe i vår strategi att kontinuerligt förbättra vårt produktutbud till Lindes kunder,” säger Theodor Maurer, ledningsgruppsmedlem i KION Group och VD för Linde Material Handling.

”Vi är mycket entusiastiska över de möjligheter vi nu ser. Vi förväntar oss att växa märkbart både inom försäljning av utrustning och reservdelar”, säger Lars Fredin, Direktör och ansvarig för Konecranes affärsenhet Lift Trucks. ”Samarbetet kommer att vara mycket positivt både för vår egen distribution och för Lindes distributörer. Med detta köp positionerar vi oss nu som en av de största leverantörerna inom vår industri, vilket passar väldigt bra in i vår långsiktiga strategi.”

De köpta tillgångarna kommer att konsolideras i Konecranes finansiella rapportering under andra kvartalet 2013.


Företagen

KION Group, som inbegriper sex varumärken Linde, STILL, Fenwick, OM STILL, Baoli och Voltas, är marknadsledande i Europa inom industritruckar, globalt sett är företaget nummer två inom industrin och den ledande utländska leverantören i Kina. Varumärkena Linde och STILL uppfyller premium segmentet globalt. Fenwick är den största leverantören av materialhanteringsprodukter i Frankrike, medan OM STILL är marknadsledare i Italien. Varumärket Baoli fokuserar på ekonomisegmentet, och Voltas är en av de två marknadsledarna i Indien. KION Group hade år 2012 cirka 21,000 anställda och en omsättning på 4,73 miljarder EUR.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2012 omsatte koncernen 2 179 MEUR. Koncernen har 12 100 anställda på 626 platser i 48 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).
 

Friskrivningsklausul

Detta pressmeddelande innehåller uttryck om framtiden med kända och okända risker, osäkerheter och andra faktorer, av vilka en del inte kan kontrolleras av KION Group ('KION') och Konecranes, är svåra att förutse och kan orsaka att framtida utveckling märkbart skiljer sig från antagna utvecklingar som uttryckts eller inbegripits i uttrycken om framtiden i detta pressmeddelande.

KION och Konecranes medlemmar avsäger sig klart rätten till skyldigheter (inklusive gällande direkt, indirekt eller därav följande förlust eller skada) gällande pressmeddelandets innehåll. Detta pressmeddelande avses inte innehålla all information som kan behövas för att evaluera en föreslagen transaktion, en mottagare av detta ska anliga egen juridisk, bokföringsmässig och annan relevant professionell rådgivning.

Ingen KION och Konecranes medlem påtar sig ansvaret eller förväntas uppdatera detta pressmeddelande, inklusive uttrycken om framtiden eller annan information, som ett resultat av ny information, framtida evenemang eller övrigt.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Michael Hauger
Head of Corporate Communications
KION Group GmbH
Tel: +49 (0)611 770 655
E-post: [email protected]

Lars Fredin
Direktör, affärsenheten Lift Trucks, Konecranes
Konecranes Lifttrucks AB
Tfn: +46 76 770 71 00
E-post: [email protected]

Miikka Kinnunen
Direktör, Investerarrelationer
Konecranes Abp
Tfn: + 358 20 427 2050
E-post: [email protected]