Konecranes levererar de första RTG-kranarna med Busbar-system till Turkiet

Corporate press releases

Konecranes fick i juni 2012 sin tredje beställning på gummihjulsportalkranar (Rubber Tired Gantry, RTG) från Turkiet. Beställningen innehåller åtta helelektriska RTG-kranar som kommer att levereras till hamnen EVYAP Port på den anatoliska sidan av Istanbul. Kranarna är de första Konecranes RTG-kranarna i Turkiet som använder ett s.k. Busbar-system som gör att de är eldrivna. Leveransen är planerad till mars 2013. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra beställningens värde.

Dessa Konecranes RTG-kranar, är också utrustade med s.k. network braking -enheter, som minskar energiförbrukningen med upp till 60 % och lokala miljöutsläpp med upp till 95 %. Kranarna använder elektricitet från det lokala elnätet, inte från en dieselgenerator och de innehåller ingen hydraulik. Kranarna kommer att utrustas med en dieselgenerator i full storlek och Konecranes bränslesparande teknologi för möjliga elavbrott.

EVYAP Port är en förutseende hamnoperator som kraftigt investerar i energisparande lösningar och som framhåller ekoeffektiva teknologier i sin verksamhet. Med en kapacitet på 615 000 TEU betjänar containerterminalen den anatoliska sidan av Istanbul och den regionala ekonomin i provinsen Kocaeli.

EVYAP Port valde Konecranes som RTG-leverantör tack vare de ekoeffektiva, tillförlitliga maskinerna med hög kvalitet. Andra viktiga faktorer var Konecranes utmärkta rykte inom containerterminalverksamheten och starka globala referenser.

“Vi är mycket stolta över att EVYAP Port valde Konecranes när de beslöt sig för att utvidga sin nuvarande RTG-flotta. En av de viktigaste orsakerna var att vi utan extra arbete kan anpassa vår RTG-kran med 16 hjul till den existerande flottan som består av RTG-kranar med 8 hjul. EVYAP kommer att få en stabilare kran med högre produktivitet och som är lättare att hantera.

Det här är en viktig leverans för Konecranes: vår tredje leverans till Turkiet och den första leveransen av RTG-kranar med Busbar-system i Turkiet. Den utökar vår flotta av helelektriska RTG-kranar i Turkiet till 13 stycken”, säger Kim Salvén, Konecranes försäljningschef, hamnkranar. “Ytterligare är beställningen ett bevis på att kunderna uppskattar ekoeffektivitet och våra RTG-kranars prestanda. Den visar också att kunderna sätter värde på vårt produktutbud för containerterminaler och vårt goda rykte.”

De beställda RTG-kranarna har en lyftkapacitet på 40 ton. De kan stapla en över 6 containrar högt och 7 plus lastbilsfil brett.

Ytterligare information:
Press
Kim Salvén, försäljningschef, hamnkranar
E-post: [email protected] eller tfn +358 20 427 2552

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, direktör, investerarrelationer
E-post: [email protected] eller tfn +358 20 427 2050

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2011 omsatte koncernen 1 896 MEUR. Koncernen har 11 700 anställda på 609 platser i 47 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).