Konecranes Abp:s ordinarie bolagsstämma 25.3.2010: VD och koncernchef Pekka Lundmark kommenterar marknadssituationen: Efterfrågan på Service visar tidiga tecken på återhämtning, efterfrågan på utrustning har förblivit låg

Stock exchange releases

Konecranes ordinarie bolagsstämma hålls idag torsdagen den 25.3.2010 kl. 11.00 finsk tid i Hyvinge, Finland. I sin presentation kommenterar VD:n och koncernchefen Pekka Lundmark marknadssituationen och resultatets säsongsmässighet under 2010:

Efterfrågan på Konecranes produkter och tjänster har utvecklats som förväntat under början av 2010. Orderingången inom Service har visat tidiga tecken på en gradvis ökning tack vare uppgången i beläggningsgraden hos kundindustrier. Orderingången för utrustning har förblivit på en låg nivå. På grund av tidpunkten för leveranser, kan det finansiella resultatet variera mycket mellan enskilda kvartal. Till exempel hamnstrejken i Finland och tuffa väderleksförhållanden under vintern har flyttat vissa leveranser från första kvartalet till det andra kvartalet. Vår syn på resultatet för hela året 2010 är dock oförändrad.

Utlåtandet om framtidsutsikterna som publicerades den 4.2.2010 upprepas:

Trots en svag uppgång inom industriproduktionen under den andra halvan av 2009 räknar Konecranes med att osäkerheten på marknaden fortsätter utan trovärdiga tecken på återhämtning. Efterfrågan på underhållstjänster förväntas förbli stabil eller att småningom öka ifall beläggningsgraden inom kundindustrierna fortsätter att förbättras. Efterfrågan på ny utrustning förväntas generellt förbli på en låg nivå och drabbas av överkapacitet hos kunderna. Priskonkurrensen kommer sannolikt att fortsätta. De kraftiga fluktuationerna mellan kvartalen kan fortsätta på grund av tidpunkterna för beställningar.

Vi inledde år 2010 med en tunnare orderstock än i fjol. Vårt estimat är att omsättningen för 2010 blir lägre än för 2009. Vi förväntar att rörelsevinsten för 2010 är lägre än för 2009 före omstruktureringskostnader.

Presentationsmaterialet kommer att vara tillgängligt på bolagets webbsida www.konecranes.com efter bolagsstämmans slut.


KONECRANES ABP
Miikka Kinnunen
Direktör, investerarrelationer


YTTERLIGARE INFORMATION
Analytiker och investerare:
Miikka Kinnunen, direktör, investerarrelationer, Konecranes Abp, tel. +358 20 427 2050

Press:
Mikael Wegmüller, direktör, marknadsföring och kommunikation, Konecranes Abp, tel. +358 20 427 2008


Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2009 omsatte koncernen 1 671 miljoner euro. Koncernen har 9 800 anställda på 545 orter i 43 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsingfors (symbol: KCR1V).


DISTRIBUTION
NASDAQ OMX Helsingfors
Allmän media
www.konecranes.com