Konecranes ändrar på segmentrapporteringen

Stock exchange releases

Konecranes inför nya rapporteringssegment. Från början av 2010 rapporterar Konecranes två affärsområden: Service och Utrustning. Tidigare var antalet rapporteringssegment tre: Service, Standardlyft och Tunga Lyftdon. Bolaget kommer att rapportera mer information än tidigare för varje segment och allokeringen av koncernkostnader till olika segment har omdefinierats för att förbättra transparensen.

Konecranes förändrade sin struktur från början av 2010 så att affärsområdena Standardlyft och Tunga Lyftdon sammanslogs till ett affärsområde: Utrustning. Affärsområdet Utrustning är internt ytterligare uppdelat i fem affärsenheter: Industrikranar, Komponenter, Hamnkranar, Lyfttruckar och Kranar för kärnkraftverk. Orsakerna för förändringen är utvecklingen i både kundernas köpsätt och Konecranes teknologiplattform och leverantörsbas. I och med förändringarna var den tidigare uppdelningen av produktsortimentet i Standardlyft och Tunga Lyftdon inte optimalt. Strukturen inom affärsområdet Service har inte ändrats.

Affärsområdet Service leds av Hannu Rusanen, vice VD, och affärsområdet Utrustning av Mikko Uhari, vice VD.

Den externa segmentrapporteringen kommer också att ändras att motsvara koncernens operativa struktur. Från 2010 kommer Konecranes att rapportera två segment: Service och Utrustning. Medan antalet segment minskas från tre till två, kommer Konecranes att rapportera mer information än tidigare om segmenten på kvartalsbasis. Den nya informationen inkluderar EBITDA (rörelseresultat före räntor, skatt, avskrivningar och nedskrivningar), avskrivningar och nedskrivningar, sysselsatt kapital, avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) och investeringar. För att ytterligare förbättra transparensen av segmentens lönsamhet, har allokeringen av koncernkostnaderna i affärsområdena omdefinierats. Tidigare rapporterades de centrala kostnaderna för Market Operations, inköpsfunktionerna, FoU och IT som icke allokerade omkostnader. Från och med år 2010 kommer dessa kostnader till sin helhet att allokeras till affärsområdena. Rapporteringen av centrala lagärenden, marknadsföring och kommunikation, finansiering, HR och allmänna administrationskostnader förblir oförändrad. Dessa kommer fortsättningsvis att rapporteras som icke allokerade koncernkostnader. Dessutom kommer rapporteringen om eliminering av intern marginal (konsolideringsposter) gällande inventarier att ändras som ett resultat av färre segment och p.g.a. att interna marginaler inom affärsområdena kommer att ingå i rörelsevinsten för respektive affärsområde. Under 2009 uppgick de rapporterade icke allokerade koncernkostnaderna och konsolideringsposterna till 56,5 MEUR, medan den motsvarande omdefinierade summan är 18,9 MEUR.

Bifogat hela meddelandet med tabeller.

Ytterligare information:

Investerare och analytiker:
Teo Ottola, Finansdirektör, Konecranes Abp
Epost: [email protected], eller tel. +358 20 427 2040
(efter kl. 15.00)

Miikka Kinnunen, IR Direktör, Konecranes Abp
Epost: [email protected], eller tel. +358 20 427 2050

Press
Mikael Wegmüller, Direktör, Marknadsföring och kommunikation, Konecranes Abp
Epost: [email protected], eller tel. +358 20 427 2008

Konecranes är en världsledande koncern med olika lyftföretag och ett brett kundregister, som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2009 omsatte koncernen 1 671 miljoner euro. Koncernen har 9 800 anställda på 545 orter i 43 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsingfors (symbol: KCR1V).