Uppskjutningar av några få leveranser från fjärde kvartalet 2009 till första kvartalet 2010 kunde leda till att omsättningen för hela året 2009 förblir något lägre än tidigare estimerat. Prognosen för rörelsemarginalen är oförändrad.

Stock exchange releases

Konecranes kommer att ha många kundleveranser vid årsskiftet. Detta mönster är välkänt från tidigare år, och eftersom vissa leveranser kan ske på endera sidan av det nya året är det svårt att estimera omsättningen för hela året. Ofta beror den slutliga leveranstidpunkten också på när kundens anläggning är redo att ta emot utrustningen.

På grund av denna osäkerhet och på basen av nuvarande tillgänglig information är det möjligt att minskningen av omsättningen för hela året blir något mer än tidigare estimerats. Osäkerheten orsakas helt av tidpunkten för vissa leveranser, annulleringar av beställningar har inte ökat väsentligt.

I delårsrapporten för tredje kvartalet uppskattade Konecranes att omsättningen för hela året 2009 blir 17-20 procent lägre än år 2008, men indikerade också att omsättningsminskningen blir nära skalans övre gräns.

Åtgärderna för kostnadsminskningar fortsätter enligt plan och Konecranes räknar med att uppnå det tidigare estimatet för rörelsemarginalen, trots att omsättningen möjligtvis är något lägre. Koncernens estimat för rörelsemarginalen för hela året är oförändrat, 6,5-7,5 procent av omsättningen, exklusive de estimerade omstruktureringskostnaderna på 17-22 MEUR som kommunicerades i delårsrapporten för tredje kvartalet.

YTTERLIGARE INFORMATION
Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, direktör för placerarrelationer
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2050

Teo Ottola, finansdirektör
E-post: [email protected] eller tel. +358 50 5211 064

Press
Mikael Wegmüller, direktör, marknadsföring och kommunikation
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2008

Konecranes är en världsledande koncern med olika lyftföretag och ett brett kundregister, som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2008 omsatte koncernen 2 103 miljoner euro. Koncernen har 9 700 anställda på 485 orter i 43 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsingfors (symbol: KCR1V).


DISTRIBUTION
NASDAQ OMX Helsingfors
Allmän media
www.konecranes.com