Konecranes koncernledning investerar i bolagets aktier som en del av ledningens incentivarrangemang

Stock exchange releases

Konecranes ledning ökar sitt aktieinnehav i bolaget.

Arrangemanget är en del av ledningens incentivprogram, och har godkänts av Konecranes Abp:s styrelse. För innehavet har koncernens ledning grundat ett helägt bolag som den döpt till KCR Management Oy. Konecranes Abp:s styrelsemedlemmar äger inga aktier i bolaget. KCR Management Oy avser förvärva ungefär 500.000 aktier i Konecranes Abp på marknaden. Förvärven finansieras med kapitalinsatser från ledningen om ca 1,3 miljoner euro samt genom ett lån från Konecranes Abp. Avsikten med arrangemanget är att binda ledningspersonerna till bolaget genom att uppmuntra dem att förvärva och inneha aktier i bolaget. Styrelsen menar att ledningen då får ett bättre intresse att öka bolagets ägarvärde på sikt.

Konecranes Abp:s styrelse har beslutat ge KCR Management Oy ett räntebärande lån om högst ca 7,1 miljoner euro för att finansiera förvärvet av bolagets aktier. Lånet återbetalas i sin helhet senast den 31.12.2012. Lånetiden kan förlängas med två år om arrangemangets giltighetstid förlängs på det sätt som beskrivs nedan. KCR Management Oy har en skyldighet att återbetala lånet i förtid genom att sälja sina innehavda aktier i Konecranes Abp om bolagets aktiekurs annat än tillfälligt överskrider en viss nivå som definierats i arrangemanget.

Arrangemanget är i kraft till hösten 2012, då arrangemanget upphör på ett sätt som besluts senare. Arrangemanget kan avslutas t.ex. genom att försätta KCR Management Oy i likvidation, genom en fusion med Konecranes Abp eller genom att sälja alla KCR Management Oy:s aktier i Konecranes Abp på annat sätt. Arrangemanget förlängs dock med två år om Konecranes Abp:s aktiekurs under våren 2012 är lägre än det genomsnittspris som KCR Management Oy har betalt för sina aktier i Konecranes Abp. Under tiden då arrangemanget är i kraft kan KCR Management Oy avyttra sitt aktieinnehav i Konecranes endast under vissa specifika villkor. De ledningspersoner som är aktieägare i KCR Management Oy får inte heller avyttra sitt innehav under programmets löptid.

Inom ramen för incentivprogrammet kommer ledningen att göra avsevärda personliga investeringar i bolagets aktier. Ledningspersonerna finansierar sina satningar helt på egen hand. Bolaget bidrar med en lånefinansiering som ökar ledningens vinstmöjligheter, men ledningen bär en total egen aktieägarrisk. Arrangemanget är ett bevis på hur starkt ledningen tror på sitt bolag säger styrelseordförande Stig Gustavson. Arrangemanget innebär en utvidgning och en fortsättning på det incentivprogram som grundades för bolagets verkställande direktör i december 2006, när sammanlagt 100.000 av bolagets aktier såldes till den verkställande direktören. I samband med det nya arrangemanget har den på dessa aktier tillämpliga överlåtelsebegränsningen på fem år ändrats så att verkställande direktören fått rätt att sälja dessa aktier till marknaden i förtid förutsatt att en avtalad del av de medel som erhålls på detta sätt investeras som kapitalinsats i KCR Management Oy. Efter detta kommer den verkställande direktören att äga 180.000 aktier i Konecranes Abp direkt och dessutom ca 135.000 aktier indirekt genom KCR Management Oy.


KONECRANES ABP
Styrelsen


TILLÄGGSINFORMATION
Teo Ottola, finansdirektör, tel. 020 427 2040


DISTRIBUTION
NASDAQ OMX Helsinki
Centrala media
www.konecranes.com


Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2008 omsatte koncernen 2.103 miljoner euro. Koncernen har 9.900 anställda på 485 orter i 43 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).