Konecranes levererar containerhanteringsutrustning till Tallinn, Estland

Corporate press releases

Konecranes fick i april 2012 en beställning på två RTG-kranar och två BOXRUNNER™ grensletruckar från A.S. Muuga Container Terminal (“Muuga CT”) i Estland. Konecranes har tidigare levererat tre STS-hamnkranar och en spårbunden portalkran (RMG) till Muuga CT. Grensletruckarna levereras under 2012 och RTG-kranarna under 2013. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra beställningens värde.

Muuga CT är en multifunktionell terminal som hanterar både containrar och skeppslast i Muuga hamn. Muuga CT ägs till 100 % av Transiidikeskuse AS som också är aktiv i andra delar av Muuga hamns frizon. Muuga CT och Transiidikeskuse AS kommer t.o.m. slutet av maj att slås samman. Containerterminalen har en årlig kapacitet på 450 000 TEU och planerar expandera.

“Vi valde Konecranes som utrustningsleverantör på grund av våra goda erfarenheter med de tidigare leveranserna av hamnkranar och RMG-kranen som redan finns i vår terminal”, säger Erik Laidvee, styrelseordförande för Transiidikeskuse A.S. “Den lokala servicen har varit utmärkt och vi är mycket nöjda över den snabba responsen vi fått närhelst vi behövt hjälp av Konecranes”.

“Vi är mycket glada över den här beställningen. Den beställda utrustningen är modern och effektiv och utgörs av det senaste inom teknologi och design”, säger Erkki Salminen, försäljningsdirektör för Konecranes hamnkranar. ”Vårt lokala servicekontor kommer fortsättningsvis att spela en viktig roll i vårt goda samarbete med Muuga CT. Serviceteamet kommer att säkerställa att utrustningen fungerar optimalt för att hjälpa kunden nå sina mål gällande ökad kapacitet”.

RTG-kranarna är utrustade med den senaste teknologin, inklusive Autosteering-funktionen, som håller kranen på en förbestämd, rak körrutt, vilket förbättrar säkerheten och ökar produktiviteten. Effektiviteten i containerhanteringen förbättras ytterligare genom Autostop-funktionen, som hjälper kranoperatören genom att automatiskt stanna kranen i rätt position framför en container eller plats.

Kranövervakningssystemet CMS Remote Station ger rapporter om kranstopp. Systemet sänder också samma information till containerterminalens kontrollrum. Det eko-effektiva bränslesnåla systemet som också är inkluderat minskar bränsleförbrukningen märkbart genom att förhindra tomgång på höga varv. Dessutom minskar det buller och utsläpp.

De diesel-elektriska BOXRUNNER grensletruckarna kan lyfta en över en container högt. BOXRUNNER-maskinen har en hastighet på 30 km/h och sex hjul varav 4 är drivande.

Både RTG-kranarna och BOXRUNNER-grensletruckarna är utrustade med Konecranes nykonstruerade förarhytt, var huvudfokus legat på ergonomi och utmärkt synlighet. Den förbättrade hytten har 60 % mera glas än traditionella hyttmodeller.

Ytterligare information:
Press:
Erkki Salminen, Försäljningsdirektör, Hamnkranar
E-post: [email protected] eller tfn +358 20 427 2568

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, Direktör, Investerarrelationer
E-post: [email protected] eller tfn +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande med foto finns också på vår hemsida www.konecranes.com.

Bildtext: Den beställda Konecranes-utrustningen kommer att hjälpa Muuga Container Terminal att nå sina mål gällande ökad kapacitet i containerhanteringen. Konecranes har tidigare levererat en spårbunden portalkran och tre STS-hamnkranar till terminalen.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2011 omsatte koncernen 1 896 MEUR. Koncernen har 11 700 anställda på 609 platser i 47 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).