Konecranes fick en återbeställning av Luka Koper i Slovenien

Corporate press releases

Konecranes fick i januari 2012 en beställning på tre RTG-kranar av hamnoperatören Luka Koper i Slovenien. Detta är Konecranes sjunde RTG-leverans till Luka Koper, som redan har 10 Konecranes RTG-kranar i sin flotta, samt Konecranes STS-kranar, gripskopelossare och reachstackers. De senast beställda kranarna kommer att levereras i oktober 2012. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra beställningens värde.

Tack vare den märkbara ökningen av fraktgods under de senaste åren, har Luka Koper blivit den största containerterminalen i norra Adriatiska havet och bolaget förbättrar ytterligare effektiviteten i sin terminal. Under 2011 hanterade och lagrade Luka Kopers container terminal en rekordmängd containerfrakt, nästan 590 000 TEU.

“Vi är mycket nöjda över att Luka Koper valde Konecranes RTG-kranar med avancerad prestanda och ekoeffektiv teknologi”, säger Thomas Gylling från Konecranes. “Luka Koper använder kranarna med mycket hög användningsgrad under tuffa förhållanden. Vi är övertygade om att de nya kranarna med den nya teknologin ytterligare kommer att höja måttstocken för RTG-kranars prestanda”.

De nyligen beställda kranarna är hamnens första RTG:n med 16 hjul. De är utrustade med Konecranes avancerade lasthanteringssystem Active Load Control som märkbart förbättrar containerhanteringen. Kranarna är också utrustade med den senaste DGPS-teknologin för containergårdar. Detta inkluderar Autosteering-funktionen, som håller kranen på en förbestämd, rak körrutt, vilket förbättrar säkerheten och ökar produktiviteten. RTG-kranens positioneringssystem är kopplat till hamnens terminaloperativsystem och säkrar korrekt positionering av containrarna i real-tid, samt håller lagren uppdaterade. Effektiviteten i containerhanteringen ökas också ytterligare genom Autostop funktionen som assisterar föraren genom att automatiskt stanna kranen på rätt plats.

Dessutom kommer kranarna att vara utrustade med teknologi som möjliggör fjärrövervakning, förebyggande underhåll och fjärrstöd. Konecranes ekoeffektiva, bränslesnåla system minskar bränsleförbrukningen märkbart genom att eliminera tomgång på höga varv. Systemet minskar också buller och utsläpp.

De beställda RTG-kranarna har en lyftkapacitet på 40 ton. De kan lyfta en över fem containrar högt och sju plus lastbilsfil brett.

Ytterligare information:
Press
Thomas Gylling, ansvarig för affärslinjen YardIT, Konecranes
E-post: [email protected] eller tfn +358 20 427 2219

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, direktör, investerarrelationer
E-post: [email protected] eller tfn +358 20 427 2050

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2011 omsatte koncernen 1 896 MEUR. Koncernen har 11 700 anställda på 609 platser i 47 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).