Konecranes levererar RTG-kranar och de största STS-kranarna i Östersjön till Klaipeda hamn

Corporate press releases

Konecranes fick i september 2011 en beställning på tre hamnkranar (STS, Ship-To-Shore) och sju gummihjulsportalkranar (RTG, Rubber Tired Gantry) från JSSC Klaipedos Smelte i Litauen. Kranarna levereras till Klaipeda hamn från och med fjärde kvartalet 2012. Partnerna har kommit överens om att inte offentliggöra beställningens värde.

Stuveribolaget Klaipedos Smelte, baserat i Klaipeda hamn, hanterar och lagrar containrar, tunga och överdimensionerad last, fruset kött och fiskprodukter, samt övrig traditionell last. Företaget hör till det globala nätverket av containerterminaler som kontrolleras av Terminal Investment Limited (TIL).

Containerterminalen Klaipedos Smelte öppnades år 2006. Efter att verksamheten startat har terminalens containerhanteringsvolym ökat stadigt. I början av verksamheten år 2007 var volymen 38 000 TEU. Nu kan terminalen hantera mer än 200 000 TEU årligen. Målet på långsikt är att bli en medelpunkt för omlastning med en hanteringsvolym på 1 000 000 TEU.

”Undertecknandet avtalet om kranköpet är en betydelsefull händelse för vårt företag, eftersom vi just har tagit ett stort steg mot det långsiktiga mål som vår aktieägare TIL satt åt oss”, säger Rimantas Juska, verkställande direktör och koncernchef för Klaipedos Smelte. ”Byggandet av ett containercenter för TILs viktiga kund Mediterranean Shipping Company i Klaipeda hamnen kräver samarbete med ansedda och starka partners. Vi tror att Konecranes är det rätta bolaget för den här positionen. Kompromisslös kvalitet på kranarna, kunskap om den inhemska marknaden och goda möjligheter att i framtiden utveckla vårt samarbete var avgörande. Med ett omfattande kunnande från TIL, är vår ambition att bli en ledande och den mest effektiva containerterminalen i Baltien.”

“Vi är mycket glada över att vara en del av den stora utvecklingen i Klaipedos Smeltes terminal”, säger Thomas Gylling, ansvarig för försäljning av hamnkranar i regionen på Konecranes. “Klaipedos Smeltes och TILs starka tillväxt- och utvecklingsplaner kommer att ha stor inverkan på containertrafiken i Östersjön. Bolagen banar väg inom industrin genom att lansera containerfartyg i Post Panamax storlek så här långt in i Östersjön. Det är en ära för Konecranes att bidra till denna utveckling genom att leverera högeffektiva containerhanteringskranar till att tjäna Post Panamax fartygen, samt containergårdslager och trafiken.”

STS-kranarna är i Post Panamax storlek. De har en räckvidd på 51 meter och en lyftkapacitet på 65 ton. Kranarna kan lyfta 42 meter högt vilket gör att de kan betjäna de nyaste containerfartygen. Kombinationen av räckvidd, lyftkapacitet och lyfthöjd gör att dessa STS-kranar är de största och kraftfullaste STS-kranarna i Östersjön.

RTG-kranarna utrustas med Konecranes ekoeffektiva teknologi, såsom ett bränslesnålt system och ett drivsystem som gör att kranarna i framtiden kan direktkopplas till elnätet och sålunda eliminerar lokala avgasutsläpp. Kranarna är också utrustade med teknologi som förbättrar prestandan, såsom DGPS-teknologi för containergårdar. Denna inkluderar Autosteering-funktionen, som håller kranen på en förbestämd rak körrutt, vilket förbättrar säkerheten och ökar produktiviteten. RTG-kranens positioneringssystem är kopplat till hamnens terminaloperativsystem och säkrar korrekt positionering av containrarna i real-tid, samt håller lagren uppdaterade. Dessutom har effektiviteten i containerhanteringen ytterligare ökats med den operatörsassisterande funktionen Autostop, som automatiskt stannar kranen vid den rätta containern eller positionen. RTG-kranarna har 16 hjul, en lyftkapacitet på 40 ton och den kan stapla 1 över 6 containrar högt och 6 plus lastbilsfil brett.

STS- och RTG-kranarna är utrustade med fjärrövervakningsteknologi. Den möjliggör koppling för fjärrdiagnostik och relaterad fördjupad sakkunskap och underhållstjänster som finns tillgängliga i Konecranes TRUVIEW® utbud.

Ytterligare information:
Press:
Thomas Gylling, försäljningsansvarig, hamnkranar
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2219

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, direktör, investerarrelationer
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande med bild finns på vår webbsida www.konecranes.com.
Bildtext: Konecranes levererar högeffektiva containerhanteringskranar som ska tjäna Post Panamax fartyg och containergården i Klaipeda hamn.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2010 omsatte koncernen 1 546 MEUR. Koncernen har 11 200 anställda på 578 orter i 46 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).