Konecranes fick sin första RTG beställning från Storbritannien

Corporate press releases

I mars 2011 beställde PD Teesport, baserat i Storbritannien, fyra gummihjulsportalkranar (RTG, rubber tired gantry) från Konecranes. Dessa är de första RTG-kranarna som Konecranes levererar till Storbritannien. De ekoeffektiva RTG-kranarna levereras under hösten 2011.

PD Teesport ägs av PD Ports, ett ledande hamn- och logistikföretag baserat i nordöstra England och med verksamhet på flere orter i Storbritannien. Kapaciteten i Teesports containerterminal utökas för tillfället från 235 000 TEU till 450 000 TEU. Bolagets strategi är att utöka kapaciteten i sina hamnar allteftersom containervolymerna ökar till åtminstone 650 000 TEU. Detta gör Teesport till en betydande aktör bland containerhamnarna i Storbritannien.

“Investeringen i container terminalen i Teesside betyder en möjlig total investering på cirka 29 miljoner GBP och en fortsatt förbättring i prestation och produktivitet för hamnens växande antal kunder”, kommenterar Mark Pearson, PD Ports Projekt Direktör. “Vår målsättning är en världsledande verksamhet, vilket betyder en ökad användning av den bästa utrustningen och teknologin till förfogande. Konecranes RTG-kranar är ett avgörande och välkommet tillägg då vi säkrar att den växande terminal fungerar så säkert, prestationsdugligt och kostnadseffektivt som möjligt.

“Detta är ett genombrott för Konecranes RTG container-hanteringskranar på marknaden i Storbritannien”, säger Thomas Gylling, försäljningsansvarig för hamnkranar på Konecranes. “PD Teesport är ett dynamiskt bolag fokuserat på tillväxt. Bolaget har stora förväntningar på produktiviteten av vår utrustning. Med den här leveransen har vi som mål att i Storbritannien höja riktlinjerna för RTG-kranar gällande det högsta antalet hanterade containers per timme.”

RTG-kranarna utrustas med Konecranes bränslesnåla system och har konstruerats med tanke på framtida miljökrav. Kranarna är försedda med drivsystem som gör att kunden i framtiden kan koppla bort dieseltillförseln och att kranarna då via kabel kan direktkopplas till elnätet. Kranarna är också utrustade med den senaste DGPS-teknologin för containergårdar. Detta inkluderar Autosteering-funktionen, som håller kranen på en förbestämd, rak körrutt, vilket förbättrar säkerheten och ökar produktiviteten. RTG-kranens positioneringssystem är kopplat till hamnens terminaloperativsystem och säkrar korrekt positionering av containrarna i real-tid, samt håller lagren uppdaterade. RTG-kranarna har 16 hjul, en lyftkapacitet på 50 ton och kan stapla en över fem containrar högt och sex plus lastbilsfil brett.

Ytterligare information:
Press:
Thomas Gylling, försäljningsansvarig, hamnkranar
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2219

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, direktör, investerarrelationer
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande med bild finns på vår webbsida www.konecranes.com.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2010 omsatte koncernen 1 546 MEUR. Koncernen har 10 000 anställda på 578 orter i 46 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).