Konecranes fick betydande beställning från Georgia Port Authority i USA

Corporate press releases

Georgia Port Authority (GPA) baserat i USA beställde i mars 2011 tjugo Konecranes gummihjulsportalkranar (RTG, rubber tired gantry) och fyra Konecranes Super Post Panamax hamnkranar (STS, ship-to-shore). Kranleveranserna startar med de första RTG-kranarna under 2011, STS-kranarna levereras under 2013. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra beställningens värde.

Hamnen Port of Savannah är USA:s snabbast växande containerhamn och den näststörsta hamnen på Amerikas östkust. Exporten driver den ekonomiska återhämtningen i hamnen vars export/import förhållande är unikt balanserat. Under 2010 hanterade hamnen 12 procent av USA:s hela containerexport, totalt 1,14 miljoner TEU.

“Konecranes är en högt skattad partner i vår pågående satsning att öka kapaciteten och betjäna en växande sektor på den amerikanska marknaden”, sade Curtis Foltz, Executive Director, GPA. “Den här nya beställningen kommer inte bara att utvidga den största och effektivaste RTG- och STS-kranflottan i sydöstra USA, utan kommer att erbjuda ytterligare minskningar i utsläpp och miljöförbättringar för vårt lokala samhälle.”

“Vi har samarbetat med GPA under en lång tid och vi är mycket stolta över att få ta del av GPA:s framsynta tillväxtstrategi”, säger Tuomas Saastamoinen, Konecranes försäljnings- och marknadsföringsdirektör. “Med en nuvarande flotta på 96 Konecranes RTG-kranar och 18 Konecranes STS-kranar, är GPA en av våra största och viktigaste kunder.”

De beställda Super Post Panamax STS-kranarna har en lyftkapacitet på 66 ton och en räckvidd på 61 meter. Kranarna är identiska med de STS-kranar som Konecranes levererade till GPA några år sedan. Dessa har visat sig vara bland de mest produktiva kranarna i USA.

De beställda bränslesnåla RTG-kranarna har konstruerats med tanke på framtida miljökrav. Tack vare Konecranes bränslesnåla system som eliminerar tomgång och också minskar buller och utsläpp, förbrukar dessa RTG-kranar upp till 30 procent mindre bränsle än traditionella RTG-kranar. RTG-kranarna har 16 hjul, en lyftkapacitet på 50 ton och kan stapla 1 över 5 containers högt och sex plus lastbilsfil brett.

Ytterligare information:
Press:
Tuomas Saastamoinen, Försäljnings- och marknadsföringsdirektör
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2662

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, Direktör, investerarrelationer
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2050

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2010 omsatte koncernen 1 546 MEUR. Koncernen har 10 000 anställda på 578 orter i 46 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsinki (symbol: KCR1V).