Abu Dhabi Ports Company litar på Konecranes automation

Corporate press releases

Konecranes har fått en beställning på ett automatiserat containergårdssystem av Abu Dhabi Ports Company (ADPC) i Förenade Arabemiraten. I beställningen ingår 30 automatiserade kranar för containerstapling (automated stacking crane, ASC) och ett terminaloperativsystem. Beställningens värde är över 80 MEUR. Kranarna tas i bruk i den nya hamnen Khalifa Port i två etapper: 14 kranar i slutet av mars 2012 och 16 i slutet av juni 2012.

ADPC grundades av Abu Dhabis regering år 2006. ADPC utvecklar och sköter hamnar och industriområden i Förenade Arabemiraten. ADPCs utveckling av Khalifa Port är ett landmärke för infrastruktur som kommer att stöda utvecklingen av KIZAD (Khalifa Industrial Zone), en viktig industriell zon i området. I hamnen används den senaste teknologin och den är konstruerad att ta emot de största fartygen. När hamnen är klar kommer den att ha en kapacitet på 2 miljoner TEU.

”Vi är nöjda över att kunna skriva under detta avtal som är en milstolpe i vårt mål att slutföra den första fasen av hamnen under fjärde kvartalet 2012”, säger ADPCs VD Tony Douglas. ”Konecranes kommer att leverera enheterna i tid och enligt budget, och är en av våra nyckelpartners i förverkligandet av detta stora projekt.”

“Vi är mycket entusiastiska över att ta del av utvecklingen i Abu Dhabi”, säger Niklas Brönn, direktör för Konecranes Middle East FZE i Förenade Arabemiraten. “Intresset för automatiserade terminaler ökar globalt och Konecranes har en beprövad lösning för dessa”.

Beställningen demonstrerar det senaste inom automatiserade system för containergårdar och inkluderar kranar, automationssystem och ett terminaloperativsystem. Den är också Konecranes första ASC-kranleverans till Mellanöstern. Företaget har tidigare levererat 30 ASC-kranar till en containerterminal i Virginia, USA och 36 ASC-kranar har beställts och kommer att levereras till en terminal i Barcelona, Spanien.

Konecranes anpassningsbara automationssystem möjliggör effektiv containerhantering, förkortar omloppstiden, sparar energi och minskar operativa kostnader. ASC-kranarna är utrustade med Konecranes active load control styrsystem som aktivt styr lasten och som också sköter finpositioneringen i horisontalled. Detta system säkrar en trygg och oavbruten användning av kranarna, både när de körs automatiskt och när de fjärrstyrs. Beställningen innehåller också ett terminaloperativsystem för planering i realtid och styrning av terminalen. Systemet förenar hela terminalverksamheten från port till kaj. Systemets moderna grafiska användargränssnitt förbättrar synligheten och kontrollen över var containrarna förflyttas i terminalen.

Ytterligare information:
Press
Mikael Wegmüller, Direktör, marknadsföring och kommunikation
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2008

Jussi Suhonen, Direktör, RMG-kranar
E-post: [email protected] eller tel. +358 40 724 5991

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, Direktör, Investerarrelationer
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande med bild finns på vår webbsida www.konecranes.com

Bildtext: Konecranes levererar 30 automatiserade kranar för containerstapling till ADPC i Abu Dhabi.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2009 omsatte koncernen 1 671 miljoner euro. Koncernen har 9 800 anställda på 545 orter i 43 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsingfors (symbol: KCR1V).