Konecranes träder in på nytt affärssegment

Corporate press releases

Konecranes utvidgade i juli 2009 sitt produktsortiment genom två företagsköp. Konecranes ökade sin ägarandel i österrikiska ACS Konecranes GmbH (tidigare ACS Technologies GmbH) från 49,9 % till 80 % av aktierna. Samtidigt köpte Konecranes verksamheten i det tyska bolaget Knight Europe GmbH & Co. KG. Genom dessa förvärv träder Konecranes in på marknaden för lyftlösningar på aluminiumskenor och manipulatorer. De båda företagens viktigaste industriella kundsegment är flygplans- och bilindustrin, hälsovård, solenergi, livsmedels- och elektronikindustrin.

ACS Konecranes GmbH är baserade i Thalgau, nära Salzburg. Konecranes har varit delägare i ACS sedan 2006 och företaget har 65 anställda. Konecranes har option på att köpa de kvarstående 20 % av aktierna.

Knight Europe GmbH & Co. KG grundades år 1991. Företaget är baserat i Monheim, i Köln-Düsseldorf området och har 45 anställda. Företaget är välkänt inom sin bransch. Förutom lyftlösningar på aluminiumskenor och manipulatorer, ingår även luftdrivna telfrar i produktsortimentet.

Manipulatorer ligger applikationsmässigt och tekniskt sett någonstans mellan en kran och en robot. Manipulatorverksamheten är nära länkad med Konecranes kunnande, men erbjuder även nya kund- och produktsegment med hög affärspotential. Den nuvarande fragmenterade marknaden beräknas vara mer än 1 miljard euro. De köpta bolagens sammanlagda omsättning var år 2008 cirka 15 MEUR.

”Genom köpen av ACS och Knight Europe, kan Konecranes i framtiden ta en ledande position inom manipulatorindustrin,” säger Ilpo Hakala, direktör, Lättkransystem. ”Vår styrka är ett brett produktsortiment, en stor kundbas, vårt globala försäljnings- och servicenätverk, samt en finansiell styrka att utveckla verksamheten.”

Tilläggsinformation:
Press
Ilpo Hakala, direktör, Lättkransystem
E-post: [email protected] eller tel: +358 20 427 3005

Investerare och analytiker:
Sanna Päiväniemi, chef för placerarrelationer
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande med bild finns på vår webbsida www.konecranes.com.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2008 omsatte koncernen 2 103 miljoner euro. Koncernen har 9 700 anställda på 485 orter i 43 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsingfors (symbol: KCR1V).

www.konecranes.com