Konecranes levererar avancerade bränslesnåla RTG kranar till Port of Houston

Corporate press releases

Konecranes fick i maj 2009 en beställning på 9 gummihjulsportalkranar (RTG, rubber tired gantry) från amerikanska Port of Houston Authority (PHA). Dessa är de första bränslesnåla RTG kranarna som levereras till PHA som redan tidigare har 40 Konecranes RTG kranar i sina terminaler. Kranarna levereras i juli 2010. Beställningens värde offentliggörs inte.

Port of Houston Authority är den största containerhamnen i Mexikanska golfen. PHA ansvarar för åtta fraktterminaler och en kryssningsterminal längs Houston Ship Channel kanalen. Företaget hanterar upp till 40 miljoner ton fraktgods per år. Konecranes levererade sina första RTG kranar till PHA år 2003. De nyligen beställda kranarna kommer att levereras till terminalen Bayport Container Terminal. Bayport terminalen öppnades i januari 2007 och utvidgas nu för andra gången. Containergården kommer att bli 62 hektar och lastkajen 1 kilometer lång. När Bayport terminalen är klar, kommer där att finnas 27 Konecranes RTG kranar.

”Kunden uppskattar den låga bränslekonsumtionen och minskade bränslekostnader, tack vare att kranarna är helt elektriska är de dessutom mera tillförlitliga,” säger Jussi Sarpio, direktör för RTG kranar vid Konecranes. ”En annan viktig egenskap är kranarnas anti-svaj egenskap som ökar produktiviteten i terminalen.”

De bränslesnåla RTG kranarna har konstruerats med tanke på framtida miljökrav. Kranarna är utrustade med den s.k. Variable Speed Generator-tekniken som eliminerar tomgång på höga varv och därför märkbart minskar bränsleförbrukningen. Den minskar även ljudnivån och utsläpp. Dessutom är RTG kranarna försedda med ett styrsystem (Active Load Control) som aktivt styr lasten och som också sköter finpositioneringen i horisontalled. De elektriska kranarna har 16 hjul och en lyftkapacitet på 50 ton. De kan stapla en över fem containrar högt och sex containrar plus lastbilsfil i bredd.

Tilläggsinformation:
Press
Tuomas Saastamoinen, försäljnings- och marknadsföringsdirektör, hamnkranar
E-post: [email protected] eller tel: +358 20 427 2662

Investerare och analytiker:
Sanna Päiväniemi, chef för placerarrelationer
E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande finns på vår webbsida www.konecranes.com.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2008 omsatte koncernen 2 103 miljoner euro. Koncernen har 9 900 anställda på 485 orter i 43 länder. Konecranes är noterat på NASDAQ OMX Helsingfors (symbol: KCR1V).

www.konecranes.com