Konecranes nya Zero4-projekt erhåller 70 miljoner euro från Business Finland för att främja branschens produktivitet

Corporate press releases

  • Konecranes får 20 miljoner euro i finansiering från Business Finland, medan ekosystempartners får upp till 50 miljoner euro 

Konecranes lanserade idag sitt nya forsknings- och innovationsprojekt Zero4. Projektet ska förbättra den industriella produktiviteten och konkurrenskraften hos finska företag. Business Finland har beviljat 70 miljoner euro till Zero4 som del av sitt bredare ”Veturi”-program, som syftar till att främja forskning, utveckling och innovation i Finland och skapa hundratals nya jobb under kommande år.

I Finland har ökningar av industrins produktivitet under senare år ofta varit ett resultat av investeringar i mer effektiv utrustning, automation och ERP-system. Denna tillväxtpotential är nu i stort sett uttömd. Därför krävs nya innovationer för att säkerställa den fortsatta konkurrenskraften i Finlands export och ekonomi.

Zero4 är ett ekosystem av partners, universitet, forskningsinstitut och kunder under ledning av Konecranes som arbetar för att förverkliga visionen om en enhetlig materialflödesplattform. Projektets fokus är att reducera de fyra stora problemen med materialflödena: informationshinder, utsläpp av växthusgaser, energiförbrukning och olyckor. 2027 förväntas ekosystemet bestå av fler än 70 partners. Konecranes ska utveckla utvalda produktionsanläggningar till flaggskeppsanläggningar för materialflöden och föregångsfabriker för att öka forsknings- och innovationsarbetet.

– Detta är resultatet av långvarigt och hårt arbete som vi har genomfört tillsammans med ett större team, och vi är naturligtvis mycket stolta och glada över detta. Det är ett stort erkännande från Business Finland avseende Konecranes innovationsförmåga, tekniska ledarskap och förmåga att stärka den finska ekonomin. Med hjälp av de materialflödeslösningar som utvecklas kommer Finland att bli en teknisk pionjär på området och stor exportör av tillhörande lösningar, säger Konecranes teknikdirektör Juha Pankakoski.

Förutom bidraget från Business Finland planerar Konecranes att investera 40 miljoner euro i Zero4 under de kommande fem åren i syfte att fortsätta genomföra sin teknikvision och sina ambitioner inom hållbarhet, samt att öka produktiviteten. Finansieringen från Business Finland gör det möjligt för Konecranes och dess partners inom ekosystemet att i hög grad öka sina övergripande forsknings- och innovationsaktiviteter de närmaste fem åren.

Konecranes förväntar sig att projektet ska öka den egna exporten från Finland, ytterligare stärka arbetet med att göra verksamheten och värdekedjan koldioxidsnål och främja  cirkulariteten. Konecranes har åtagit sig att minska utsläppen i enlighet med Parisavtalets klimatmål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C.

Klicka här för mer information om projektet.

Mer information:
Emmi Vähäsarja, kommunikationschef, teknik, Konecranes
E-post:
[email protected] eller telefon: +358 40 508 8166


Mer information för investerare och analytiker
Kiira Fröberg, direktör, investerarrelationer, Konecranes
E-post: 
[email protected] eller telefon: +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande finns tillgänglig på Konecranes.com. Mer information om Business Finland finns på deras webbplats på www.businessfinland.fi.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning av alla fabrikat. År 2022 omsatte koncernen 3,4 miljarder euro. Koncernen har kring 16 500 anställda i cirka 50 länder. Konecranes aktier är noterade på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR).