PSA Sines beställer sex automatiserade gummihjulsportalkranar från Konecranes för fas III av sin terminalutbyggnad

Trade press releases

PSA Sines, det portugisiska dotterbolaget till PSA International, kommer för fösta gången att använda system med automatiserade gummihjulsportalkranar (aRTG) genom köpet av sex eldrivna aRTG-kranar från Konecranes. Kranarna ska levereras första kvartalet 2024.

De fullt automatiserade kranarna ökar effektiviteten, samtidigt som de ger mer förutsägbar prestanda och ökad säkerhet vid PSA Sines och stöttar terminalens expansionsplaner. När den nya fasen är slutförd kommer terminalen nästan att ha dubblat sin årliga hanteringskapacitet från 2,3 till 4,1 miljoner tjugofotsekvivalenter (TEU).

De nya aRTG-kranarna har kapacitet att stapla upp till fem containrar, i stället för bara tre med grensletruckar. Truckhantering och undantag sköts via en fjärrstyrningsstation (ROS), vilket ger ökad säkerhet genom att minimera samverkan mellan människa och maskin.

– Den här utrustningen är första gången PSA Sines använder automatiserad containergårdsutrustning. Vi behöver en leverantör med erfarenhet, servicestöd och kunskap inom automatisering av lastbilsfiler och stapling på containergårdar. Det är också avgörande att leverantören kan integrera sin utrustning med vårt  styrsystem för utrustningen. Vi är övertygade att Konecranes har förmåga att uppfylla våra behov, säger Balachandran Krishnamurthi, direktör (projekt) vid PSA Sines.

– Vårt samarbete med PSA Sines är ett utmärkt exempel på Konecranes väg mot hamnautomation, där containerterminalerna förbättrar produktiviteten och säkerheten i hanterbara steg. Processen kan omfatta allt från smarta funktioner till fullständig automatisering med övervakad drift och fjärrstyrning för att smidigt introducera fördelarna med automation, säger Jussi Sarpio, direktör, Automated Yard Cranes, Hamnlösningar, Konecranes.

Den nya toppmoderna utrustningen stärker PSA Sines position som en av de främsta hamnarna på den Iberiska halvön och bidrar till uppfyllnad av företagets hållbarhetsmål genom att minska koldioxidavtrycket.

Mer information:
Darryn Scheepers, försäljningschef EMEA, Konecranes Hamnlösningar
E-post: [email protected] eller telefon: +34 665 802 858

Nídia Sousa, Corporate Communications, PSA Sines
E-post: [email protected] eller telefon +351 917 423 798

Pressmeddelandet är tillgängligt på www.psasines.pt och www.konecranes.com

PSA Sines driver den största containerterminalen i Portugal. Med en installerad kapacitet på 2,3 MTEUS, en förlängning av kajmuren på 1 350 meter och ett djupgående på 16,5 meter, är det den enda hamnen i Portugal med kapacitet att ta emot världens största containerfartyg. PSA Sines håller just nu på att expandera. När expansionen är färdig kommer terminalen att ha utökat sin årliga hanteringskapacitet till 4,1 MTEUS.
PSA Sines är även den största arbetsgivaren i regionen Alentejo Litoral, med en skicklig och erfaren arbetsstyrka på 1 200 anställda.
PSA Sines är den föredragna porten från Atlanten till Europa.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning av alla fabrikat. År 2022 omsatte koncernen 3,4 miljarder euro. Koncernen har kring 16 500 anställda i cirka 50 länder. Konecranes aktier är noterade på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR).