KCI Konecranes har tecknat en principöverenskommelse om förvärv av R.STAHL AGs materialhanteringsdivision

Stock exchange releases

·KCI Konecranes har ingått en principöverenskommelse med tyska R.STAHL AG om att förvärva koncernens materialhanteringsdivision

·År 2004 uppgick materialhanteringsdivisionens omsättning till 113 MEUR

·R.STAHL är en global leverantör av materialhanteringsutrustning

·Parterna anser att deras respektive verksamheter passar strategiskt väl ihop

·Det planerade förvärvet kommer att vara neutralt under 2006 och bidra till vinst per aktie från 2007

KCI Konecranes har ingått en principöverenskommelse (MoU) och inlett exklusiva förhandlingar med R.STAHL AG (Waldenburg, Tyskland) om att förvärva koncernens materialhanteringsdivision. Materialhanteringsdivisionen, R.STAHL Fördertechnik, omsatte 113 MEUR år 2004 vilket motsvarar 46 % av R. STAHL koncernens årsomsättning.

R.STAHL Fördertechnik är idag en betydande global leverantör av materialhanteringsutrustning. Företaget är ledande inom många specialiserade lyftapplikationer exempelvis inom explosionssäker lyftutrustning. Företaget levererar också ett stort antal komponenter som kätting- och lintelfrar och tillhörande underhållstjänster. Företaget har produktionsanläggningar i Künzelsau och i Ettlingen i Tyskland. Företaget har ca 750 anställda.

R.STAHLs ledningsgrupp är övertygad om att förenat med KCI Konecranes kommer R.STAHL Fördertechnik att utvecklas på sikt bättre under marknadens hårda konkurrens än som en del av R.STAHL teknologikoncernen.

“KCI Konecranes och R.STAHL Fördertechniks verksamheter passar strategiskt väl ihop. Produktutbudet och kundsegmenten kompletterar varandra och överlappningen i verksamheterna är liten. Det planerade förvärvet skulle ge viktiga synergieffekter samt tillgång till en stor global installerad bas,“ säger KCI Konecranes VD och koncernchef, Pekka Lundmark. 

Vid ett framgångsrikt utfall av förhandlingarna, kommer parterna att teckna avtal om försäljningen av R.STAHL Fördertechnik till KCI Konecranes före slutet av november 2005. Transaktionen förutsätter nödvändiga myndighetstillstånd, och avses genomfört före årsskiftet 2005.

Det planerade förvärvet kommer att vara neutralt under 2006 och bidra till vinst per aktie från 2007.

Ytterligare information lämnas av

KCI Konecranes Abp
Pekka Lundmark, VD och koncernchef,  tel: +358-20 427 2500
Teuvo Rintamäki, finansdirektör, tel: +358-20 427 2040

Om R.STAHL AG
R.STAHL, som grundades år 1876 av Rafael Stahl, är en teknologikoncern med  två huvudaffärsområden, Explosionsskydd och Materialhantering som genererar över 90%  av koncernomsättningen. R.STAHL AG har sitt huvudkontor i Waldenburg i Tyskland och företagets aktier är noterade vid Frankfurt- och Stuttgartbörsen. År 2004, omsatte R. STAHL koncernen 253 MEUR. För ytterligare information, vänligen besök R.Stahl koncernens webbplats: http://www.stahl.de. 

Om KCI Konecranes Abp
KCI Konecranes. En verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. KCI Konecranes är världsledande inom högkapacitetskranar till processindustrin och skeppsvarv. KCI Konecranes är en global leverantör av specialhamnkranar för hantering av containers och bulkmaterial och även av mobil containerhanteringsutrustning som Reach Stackers och Gaffeltruckar. År 2004 omsatte koncernen 728 miljoner euro. Koncernen har 4850 anställda i 35 länder över hela världen.