KCI Konecranes har undertecknat slutligt avatal om förvärv av R.Stahl Fördertechnik

Stock exchange releases

KCI Konecranes och R.STAHL AG har undertecknat slutligt avtal om en försäljning av materialhanteringsdivisionen R.Stahl Fördertechnik till KCI Konecranes. Den skuldfria köpeskillingen uppgår till 30,5 MEUR. KCI Konecranes övertar även pensionsförpliktelser på cirka 30 MEUR. R.STAHL AG är även berättigad till ett tilläggsvederlag som har beräknats till ca 5 MEUR, beroende på nivån av rörelsekapital när transaktionen slutförts. Transaktionen förutsätter myndighetstillstånd och avses slutförd 30 december 2005. De tyska konkurrensmyndigheterna har redan godkänt transaktionen.

“Vi är övertygade om att R.Stahl Fördertechnik och företagets anställda blir en stor tillgång till oss och våra kunder, säger Pekka Lundmark, vd och koncernchef för KCI Konecranes. “Förvärvet förenar några av marknadens starkaste varumärken och mest innovativa lösningar inom kranteknologi och stärker KCI Konecranes strategiska position på den tyska marknaden”.

R.STAHL:s materialhanteringsdivision omsatte 113 MEUR år 2004 med 5%  EBITDA-marginal. Lönsamheten i divisionen under 2005 förväntas öka från 2004. Avseende vinst per aktie förväntas förvärvet vara neutralt under år 2006 exklusive synergier och bidra positivt från och med 2007.

R.Stahl Fördertechnik fortsätter under varumärket STAHL och blir en del av KCI Konecranes affärsområde Standardlyftutrustningar.

 

Bakgrund

Den 26 oktober 2005 meddelade KCI Konecranes avsikten att förvärva R.Stahl Fördertechnik GmbH. R.Stahl Fördertechnik är idag en betydande global leverantör av materialhanteringsutrustning. Företaget är ledande inom många specialiserade lyftapplikationer exempelvis inom explosionssäker lyftutrustning. Företaget har ca 750 anställda och produktionsanläggningar i Künzelsau och i Ettlingen i Tyskland. Företaget har 13 dotterbolag utanför Tyskland och ett brett nätverk av försäljningsrepresentanter runt hela världen.

KCI Konecranes intresse ligger i utökat sortiment, tillgång till en stor global installerad bas och ett brett utbud för bilindustrin och den petrokemiska industrin. Specialiserade produkter, exempelvis inom explosionssäkra system blir allt viktigare och har hittills endast utgjort en liten del av KCI Konecranes sortiment. Förvärvet innebär att koncernen även avancerar på nya marknader som Indien, Spanien och Portugal genom Stahl’s lokala verksamheter.

 

Ytterligare information lämnas av

KCI Konecranes Abp
Pekka Lundmark, VD och koncernchef, tel: +358-20 427 2000
Teuvo Rintamäki, finansdirektör, tel: +358-20 427 2040

 

Om R.STAHL AG
R.STAHL, som grundades år 1876 av Rafael Stahl, är en teknologikoncern med  två huvudaffärsområden, Explosionsskydd och Materialhantering som genererar över 90%  av koncernomsättningen. R.STAHL AG har sitt huvudkontor i Waldenburg i Tyskland och företagets aktier är noterade vid Frankfurt- och Stuttgartbörsen. År 2004, omsatte R. STAHL koncernen 253 MEUR. För ytterligare information, vänligen besök R.Stahl koncernens webbplats: http://www.stahl.de.

KCI Konecranes är en världsledande tillverkare och leverantör av lyftutrustningar och underhållsteknologi. Underhållstjänster tillhandahålls kranar av alla typer och fabrikat. Sortimentet täcker lätta kransystem, högkapacitetskranar till processindustrin och skeppsvarv, specialhamnkranar för hantering av containers och bulkmaterial samt även reach stackers och lyfttruckar. År 2004 omsatte koncernen 728 miljoner euro. Koncernen har 5000 anställda i 35 länder. KCI Konecranes är noterat på Helsingforsbörsen (symbol: KCI1V).

 

DISTRIBUTION
www.konecranes.com
Helsingforsbörsen
Allmänna medier