Konecranes avyttrar egna aktier som en del av ett till den verkställande direktören riktat incentivprogram

Stock exchange releases

KCI Konecranes Abp:s styrelse har idag godkänt ett långsiktigt aktie-incentivprogram riktat till bolagets verkställande direktör, Pekka Lundmark. Incentivprogrammet verkställs genom att till verkställande direktören avyttra egna aktier som innehas av bolaget i enlighet med den av bolagets bolagsstämma 8.3.2006 beviljade fullmakten.

Inom ramen för incentivprogrammet säljs i december 2006 till bolagets verkställande direktör 50.000 av bolagets egna aktier och i januari-februari 2007 50.000 aktier i enlighet med villkoren för aktieemissionen. Aktierna som säljs är underkastade en överlåtelsebegränsning på fem år. Som en del av programmet betalar bolaget till verkställande direktören en separat bonus för att täcka de skatter som uppkommer på grundval av detta arrangemang.

Incentivprogrammet förverkligas i avsikt att motivera Bolagets verkställande direktör att på bästa möjliga sätt medverka till Bolagets framgång på lång sikt samt ett ökat ägarvärde för alla Bolagets aktieägare.

Genom incentivprogrammet investerar Lundmark för en period om fem år en avsevärd summa av sina egna medel i bolagets aktier, vilket påvisar verkställande direktörens långsiktiga engagemang visavi bolaget, konstaterar styrelseordförande Stig Gustavson. Bolagets aktiekurs har under den period Lundmark fungerat som verkställande direktör stigit från 7,50 euro till den nuvarande nivån på ungefär 20 euro. Denna utveckling har använts som grund då aktiepriset fastställts. Det nu överenskomna priset om 12 euro motsvarar ungefär aktiens medelkurs räknat från början av år 2005, fortsätter Gustavson.

Bolagets styrelse överväger också att för den ordinarie bolagsstämman som sammanträder våren 2007 föreslå godkännande av ett incentivprogram riktat till en mer omfattande grupp av bolagets nyckelpersonal. Avsikten med ett sådant nytt incentivprogram och det program som nu förverkligas är att säkra kontinuiteten av bolagets incentivprogram. Bolagets föregående optionsprogram är från år 2003.

Villkoren för den riktade aktieemissionen som hör samman med verkställande direktörens incentivprogram har bifogas detta meddelande. Efter emissionen innehar bolaget 742 600 av bolagets egna aktier. Styrelsen kommer att överväga möjligheterna att använda även dessa aktier i enlighet med den av bolagsstämman beviljade fullmakten.

 

KCI KONECRANES ABP

Styrelsen


Ytterligare information lämnas av:
Styrelseordförande Stig Gustavson, tel. +358 (0)400 411 119.

 

DISTRIBUTION
OMX Helsingfors Börs
Allmänna medier

 

BILAGA: Villkoren för emissionen

 

 

KCI KONECRANES ABP:S VILLKOR FÖR AKTIEEMISSION
15.12.2006

KCI Konecranes Abp:s (Bolaget) styrelse har idag i enlighet med den av Bolagets bolagsstämma 8.3.2006 beviljade fullmakten att avyttra egna aktier som innehas av Bolaget beslutat att avvikande från aktieägarnas företrädesrätt emittera totalt 100.000 av Bolagets egna aktier till Bolagets verkställande direktör på följande villkor:

1.  TECKNING AV AKTIER OCH TECKNINGSPRIS

Totalt erbjuds avvikande från aktieägarnas företrädesrätt sammanlagt 100.000 aktier som innehas av Bolaget att tecknas av Bolagets verkställande direktör, Pekka Lundmark (Tecknaren), som en del av det till den verkställande direktören riktade incentivprogrammet.

Aktierna tecknas till ett pris om 12 euro per aktie. Teckningspriset baserar sig på målsättningarna för incentivprogrammet, att belöna och binda Tecknaren till Bolagets verksamhet samt att motivera Tecknaren till att medverka till Bolagets framgång på lång sikt.

Teckningspriset upptas i fonden för inbetalt fritt eget kapital.

2.  TIDPUNKTEN FÖR TECKNING AV AKTIER SAMT BETALNINGSVILLKOR

Tecknaren tecknar aktierna genom att godkänna och underteckna för varje köp ett Incentive Agreement –avtal som ingås mellan Tecknaren och Bolaget. Teckningspriset för de 50.000 första aktierna skall inbetalas till av Bolaget meddelat konto senast 31.12.2006 och teckningspriset för de 50.000 kvarstående aktierna senast 28.2.2007. Bolagets styrelse godkänner utan särskilt meddelande de aktieteckningar som gjorts på basis av dessa villkor.

3. GRUNDER FÖR AVVIKELSE FRÅN AKTIEÄGARNAS FÖRETRÄDESRÄTT

Aktieemissionen förverkligas i avsikt att verkställa ett nytt incentivprogram i Bolaget vilket program Bolagets styrelse godkänt på denna dag för att motivera Bolagets verkställande direktör att på bästa möjliga sätt medverka till Bolagets framgång på lång sikt samt ett ökat ägarvärde för alla Bolagets aktieägare. Aktieemissionen förverkligas på basis av den av Bolagets bolagsstämma 8.3.2006 beviljade fullmakten enligt vilken styrelsen befullmäktigats att avyttra egna aktier som innehas av Bolaget som incentiv för nyckelpersoner i Bolaget. Det föreligger därmed vägande ekonomiska skäl för att avvika från aktieägarnas företrädesrätt avsedda  i 9 kap. 4 § aktiebolagslagen.