Konecranes får rekordstor beställning på hamnkranar från St.Petersburg

Stock exchange releases

Konecranes fick i juni 2008 en av sina största beställningar på hamnkranar. Beställningen erhölls från den ryska operatören JSC Fourth Stevedoring Company. Beställningen omfattar fyra hamnkranar (ship-to-shore, STS) och tio gummihjulsportalkranar (rubber tired gantry, RTG). De första kranarna levereras under tredje kvartalet 2009. Beställningens värde är över 40 MEUR.

JSC Fourth Stevedoring Company är en del av det största stuveribolaget i St.Petersburg. Detta är första gången företaget beställer STS och RTG kranar från Konecranes. Containerterminalen som nu byggs på JSC Fourth Stevedoring Company bolagets område beräknas år 2009 ha en årlig kapacitet på 350 000 TEU. År 2011 beräknas kapaciteten ha stigit till 1 400 000 TEU.

Den ryska marknaden är en av världens snabbast växande marknader, säger Tuomas Saastamoinen, försäljnings- och marknadsföringsdirektör, hamnkranar på Konecranes. Denna och tidigare beställningar från hamnar i St.Petersburg och Östersjöområdet under de senaste månaderna bekräftar vår ledande position i området.

De fyra STS hamnkranarna lastar och lossar fartyg i Panamax-klass. De har en lyftkapacitet på 50 ton, en räckvidd på 38 meter och är utrustade med Konecranes AC-styrsystem. RTG kranarna har 16 hjul och en lyftkapacitet på 50 ton. De kan stapla 6 containrar högt och sju plus lastbilsfil i bredd.

Konecranes har byggt upp en lokal organisation i Ryssland under flera år. Företaget har speciellt satsat på servicetjänster för att kunna erbjuda kunderna ett starkt stöd. Satsningarna har lönat sig och idag ökar Konecranes marknadsandel i Ryssland stadigt.

Ytterligare information:
Press
Seppo Hoppu, direktör, Östeuropa

E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 4100

Tuomas Saastamoinen, försäljnings- och marknadsföringsdirektör, hamnkranar

E-post: [email protected] eller tel. +358 20 427 2662

Finansiell media och analytiker>
Paul Lönnfors, chef för placerarrelationer
E-post:
[email protected] eller tel. +358 20 427 2050

Detta pressmeddelande med bild finns på vår webbsida www.konecranes.com

Bildtext:
Konecranes levererar STS och RTG containerkranar till rysk containerterminal.

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av varje fabrikat. År 2007 omsatte koncernen 1 750 miljoner euro. Koncernen har 8 800 anställda på över 470 orter i 43 länder. Konecranes är noterat på OMX Nordiska Börs Helsingfors (symbol: KCR1V).